Nyoma sincs a magyar inflációnak

2014.04.17. 15:07 Pénzkérdés blog

money-search.jpgMárciusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az üzemanyagok, a ruhanemű, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. A magyar inflációs adat azért meglepetés, mert a márciusi tizenkét havi inflációra adott londoni elemzői előrejelzések a 0,2-0,4 százalékos sávban mozogtak.

Egy hónap alatt – 2014. februárhoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Nőtt a tej (1,8%), valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (0,8%) ára. Csökkent azonban az étolaj (2,9 %), a tojás (1,4%), a sertéshús (1,2%) és a liszt (1,0%) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, 0,6 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

Átlag felett nőtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára egy hónap alatt, 0,5 százalékkal. Ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal kerültek többe. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (0,2%), a szolgáltatások (0,2%), valamint a szeszes italok, dohányáruk (0,1%) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest.

infláció_0411

 

12 hónap alatt, 2013. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (19,2%), az étolaj (14,8%), a cukor (13,7%), a tojás (10,8%), az idényáras élelmiszerek (4,0%), valamint a kenyér (3,3%) ára. Drágult viszont a sajt (10,6%) és a tej (11,0%). A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (1,8%), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,1%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6%-kal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,0%). Ezen belül a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. márciushoz viszonyítva.

Mi a helyzet már országokban?

EU28: Az EU 28 tagországában 2014. februárban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. februárban. Bulgáriában és Cipruson csökkentek leginkább az árak (2,1 és 1,3 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás (1,6%) Máltán és Finnországban következett be.

Euroövezet: Éves összevetésben csaknem négy és fél éves mélypontra, 0,5 százalékra lassult márciusban az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) közölt előzetes, becsült adata szerint. Az elemzők 0,6 százalékra számítottak. A nagy kilengéseket mutató energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció - szintén éves összehasonlításban - 0,8 százalék lett a februári 1,0 százalék után. Az euróövezeti infláció 2013 októbere óta az Európai Központi Bank által "veszélyzónaként" emlegetett 1 százalékos szint alatt ragadt, jóval elmaradva az EKB által ideálisnak tartott, 2 százalékhoz közelítő értéktől. Az elemzők szerint a friss adat ismeretében egyre nagyobb nyomás nehezedik az EKB kormányzótanácsára, hogy csütörtöki ülésén döntsön valamilyen, további monetáris lazítást jelentő pótlólagos intézkedésről. Részletesebben: Menedzsment Fórum

Németország: A márciusban a havi infláció 0,3 százalék volt, a februári 0,5 százalék, míg a januári mínusz 0,6 százalék.
Az előző hónapokhoz hasonlóan, márciusban az alacsony inflációt az üzemanyagok és olajárak csökkenése okozta. A fűtőolaj ára éves szinten 7,5 százalékkal ment lejjebb, az üzemanyagok ára 3,1 százalékkal. Ezek nélkül az összesített márciusi infláció 1,3 százalék lett volna. Részletesebben: napi.hu

Románia: Romániában tovább lassult a fogyasztói árindex növekedése márciusban és 0,03 százalék volt a havi infláció – derült ki csütörtökön a román országos statisztikai intézet adataiból. Januárban 0,9 százalék volt a havi infláció, februárban 0,3 százalék. Az éves fogyasztói árnövekedés a harmadik hónapban 1,04 százalékra mérséklődött a februárban jegyzett 1,05 százalékról. Márciusban az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek és a szolgáltatások pedig 0,1 százalékkal drágultak havi szinten. A román jegybank 3,5 százalékos éves inflációra számít az idén a tavalyi éves 1,55 százalékos fogyasztói árnövekedés után. Részletesebben: tozsdeforum.hu

Csehország: Márciusban 0,2 százalékos volt az éves szintű infláció Csehországban, az adat január óta változatlan - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). Februárhoz viszonyítva márciusban nem változtak az árak - jegyzi meg a CSÚ. A cseh gazdaság továbbra is a defláció határán mozog" - mutatott rá Miroslav Novák, az Akcenta pénzügyi társaság elemzője. Banki szakértők szerint nagyon valószínű, hogy árnövekedésre a néhány következő hónapban sem kell számítani. Elemzők szerint a cseh jegybank tavaly őszi beavatkozása a korona euróhoz mért árfolyamának meggyengítése érdekében ugyan megállította, illetve csökkentette a deflációs nyomásokat, de inflációs hatást egyelőre nem eredményezett. Részletesebben: elemzeskozpont.hu

Kína: Az éves árindex 2,4 százalékkal emelkedett márciusban, amit valóban leginkább az élelmiszerárak hajtottak a maguk 4,1 százalékos drágulásával. Az élelmiszerárak további bontása pedig arra mutat rá, hogy leginkább a zöldségek árai emelkedtek, méghozzá a februári 3,3 százalékot követően 12,9 százalékkal. A múlt hónapban már egészen 2,0 százalékig süllyedt az éves mutató és csak most márciusban látjuk ezt az irányt megfordulni. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a havi változások továbbra sem ívelnek erősen felfelé. A kínai kormányzat hivatalosan 3,5 százalékos inflációt tűzött ki céljának, így továbbra is messze járunk attól, hogy reakcióra lehessen számítani. Részletesebben: portfolio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://napieco.blog.hu/api/trackback/id/tr56048194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása